Margó 2020

Új, kizöldült helyszínen vár a Margó Irodalmi Fesztivál! Találkozz kedvenc szerzőiddel, lapozz bele a legfrissebb kötetekbe, és fogadd meg idén is, hogy a nagy leárazásban csak egyetlen könyvet viszel haza (na persze:). Hol és mikor? Június 10. és 13. között a Városmajorban, hétköznapokon 15.00 és 22.00 között, hétvégén 10.00 és 22.00 között. Mennyiért? A belépés ingyenes, a könyvekre pedig 20% kedvezményt adunk a helyszínen. Az online kedvezmény aktiválásához használd a Bookline-on a TERMESZETESENOLVASOK kuponkódot, így a könyveket és a hangoskönyveket 20%-kal olcsóbban vásárolhatod meg nálunk.

Az akciós szabályzat itt érhető el.

Én is olvasok

Neked ajánljuk a Margó alatt

könyv
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
15%
16.49 € 14.02 €
könyv
Tompa Andrea: Haza
15%
12.00 € 10.20 €
könyv
Háy János: A cégvezető
15%
12.00 € 10.20 €
könyv
Fábián Janka: Cholera-napló
15%
10.50 € 8.93 €
könyv
Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
15%
10.50 € 8.93 €
könyv
Grecsó Krisztián: Magamról többet
15%
9.00 € 7.65 €
könyv
Halász Rita: Mély levegő
15%
9.00 € 7.65 €
könyv
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
15%
9.90 € 8.42 €
könyv
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
15%
9.00 € 7.65 €
könyv
Perintfalvi Rita: Amire nincs bocsánat
15%
11.96 € 10.17 €
könyv
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
15%
7.49 € 6.37 €
könyv
Bauer Barbara: Most élsz
15%
10.50 € 8.93 €

Teljes lista

Otthonodba visszük a margó-pörgést!

Programok

Első nap

Június 10., csütörtök

16.00 Nagyszínpad

Helikon Kiadó programja

Beregi

Beregi Tamás: Egyszer egy kutya

A szerzővel Ott Anna beszélget

Bertram, a kallódó, kiábrándult fiatalember élete új értelmet nyer, amikor befogadja Lulut, a felemás szemű, bájos menhelyi kutyát. Lulunak köszönhetően Bertram újból meglátja a világban a szépet, és ihletet is nyer – régi tervét megvalósítva megírja végre nagy művét.

Az egyszerre humoros és elégikus kutyatörténet, miközben a kutya–gazdi kapcsolatának apró örömeiről és nagy létkérdéseiről szól, ironikus körképet fest egy jól ismert városról és országról is. Az örök kereső Bertram kalandos távol-keleti útján, messzi északra vezető zarándoklatán, különös gyerekkori emlékein és a Luluval átélt sorsfordító élményén keresztül pedig a történet a felnőtté (nem) válás keserédes, szívszorító meséje lesz.

A kötethez Kumi Obata japán grafikusművész készített illusztrációkat.

könyv
Beregi Tamás: Egyszer egy kutya
15%
12.00 € 10.20 €

19.00 Kisszínpad

Támogató: Bookline

Harag Anita

MARGÓ-DÍJ 2020: Harag Anita

A szerzővel Valuska László beszélget

2020. október 15-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Harag Anitának. A Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötet erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, bemutatkozást a Müpa 2021/22-es Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatását.

könyv
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
15%
9.00 € 7.65 €

20.30 Nagyszínpad

A Jelenkor Kiadóval közös program.
Jegyár: 1 900 Ft
Jegyvásárlás online a varosmajoriszinpad.jegy.hu oldalon.

Závada Péter

Závada Péter: Gondoskodás

Közreműködők: Závada Péter és zenészbarátai, Dányi Krisztina, Ratkóczi Huba, Szelevényi Ákos és Szőke Szabolcs

Závada Péter negyedik verseskötetét, a Gondoskodást a Margón mutatjuk be.

Bő órányi lassú alkonyulás, az események sodra a Gellért-hegytől Grönlandig: őszinte pazarlás verssel és zenével. Az új kötet szövegeivel az urbánus közegből a tág bioszférába utazhattok, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg a történelem romjai között. Vár rátok a templombelsők, sportpályák, recepcióspultok és a „vállalkozózöld” kanapék gazdag világa.

könyv
Závada Péter: Gondoskodás
15%
5.99 € 5.10 €

Második nap

Június 11., péntek

17.00 Nagyszínpad

A Kalligram Kiadóval közös program.

Perintfalvi

Perintfalvi Rita: Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban

A szerzővel Péterfy-Novák Éva beszélget

„Perintfalvi Rita ebben a könyvben bátran kiáll a bántalmazottakért. Megszólalhatnak végre szégyen nélkül azok, akiket nem csak bántottak, hanem elnémítottak, kiközösítettek, mélyen megsértettek. Itt nem gyógyulásról van szó, itt nincs betegség. Itt árulás, aljas kihasználás, tárgyiasítás, igazságtalanság, a szeretet nélküli hatalom kegyetlensége fortyog. Aki rosszul bánik a másikkal, az nem beteg. Az nem őrült. Az rossz. Ez a könyv a szeretet jegyében fogant meg, szerintem arra jó, hogy megszüntessen minden titkot, minden erőszakot, minden szégyent és traumát, mielőtt megtörténne. Tegyük lehetetlenné az efféle bántalmazást. Vigyázzunk magunkra és egymásra, ne tanítsuk gyermekeinket engedelmességre, ne söpörjük szőnyeg alá egy katasztrófa jeleit.” – Feldmár András.

könyv
Perintfalvi Rita: Amire nincs bocsánat
15%
11.96 € 10.17 €

18.30 Nagyszínpad

Libri irodalmi díjak 2021

bereményi grecso

Bereményi Géza és Grecsó Krisztián

A díjazottakkal Valuska László beszélget

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza nyerte el Magyar Copperfield című önéletírásáért, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig idén is Grecsó Krisztián kapta Magamról többet című verseskötetéért.

könyv
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
15%
16.49 € 14.02 €

20:00 Nagyszínpad

Jegyár: 2 900 Ft
Jegyvásárlás online a varosmajoriszinpad.jegy.hu oldalon.

Párbeszéd

Párbeszéd

sötétben Koncertszínház Csoóri Sándor életműve alapján

Vecsei H. Miklós és csapata József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncertszínházi előadást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat.

Az előadást játsszák: Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra (Quimby, Subtones), Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz), Frimmel Jakab (Abel Label), Ratkóczi Huba (SeeN)

Harmadik nap

Június 12., szombat

10.30 Nagyszínpad

A Libertine Kiadó programja.

Szabados Ági

Szabados Ági: KÖNYVnyERŐ

Szabados Ági beszélgetőtársai: Bendl Vera, Arató László, Wunderlich József és Bach Kata

Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat? Olvass a KÖNYVnyERŐvel! Itt 22 fantasztikus könyvben kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet! Útitársadul szegődik Libériusz, aki látszólag ugyanolyan, mint minden más gyerek, jár iskolába, szeret kosárlabdázni, fél a lovaktól, és nem szereti a mazsolát. Rendelkezik viszont egy szupererővel, képes bármilyen történetbe belehelyezkedni, utazni az időben. A képességét ugyan nem ruházhatja rád, de segíthet, hogy könnyebben meg tudd oldani a problémáid, hogy minden helyzetben feltaláld magad.

9-12 éves gyerekeknek

16.00 Nagyszínpad

A Libri Kiadval közös program.

Fábián Janka

Fábián Janka: Cholera-napló

A szerzővel Szeder Kata beszélget
Közreműködik: Lovas Rozi

190 évvel ezelőtt, 1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait. A ma élőknek hátborzongatóan ismerős problémákkal kell megküzdeniük: a közeledő, halálos kór rémével, a pánikkal, a korlátozásokkal, az álhírekkel, a járványtagadókkal, a különböző – néha életveszélyes – gyógymódok hirdetőivel és magával a rejtélyes betegséggel, ami egyre közelebb hozzájuk szedi az áldozatait. Ráadásul kedvenc újságjukban, a Magyar Kurírban rendszeresen olvashatják a beszámolókat a járvány ijesztő adatairól: hányan betegedtek meg az ország különböző megyéiben, közülük mennyi a gyógyult és a halott. Az ország főorvosa, Lenhossék Mihály is a sajtón keresztül próbálja csitítani a kedélyeket, életmódbeli tanácsokat ad, és biztonságos megelőzési módokat, vagy alternatív terápiákat ajánl, közben pedig feltétlen bizalmat kér a városi és országos hatóságok, valamint az orvosok munkája iránt.

könyv
Fábián Janka: Cholera-napló
15%
10.50 € 8.93 €

20.30 Nagyszínpad

Jegyár: 2 900 Ft
Jegyvásárlás online a varosmajoriszinpad.jegy.hu oldalon.

MARGÓ ESZTRÁD: A 10. születésnap

Fellép: Dragomán György, Erdős Virág, Kardos-Horváth János, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szabó T. Anna és Totth Benedek

2011-ben indítottuk el a Margó Irodalmi Fesztivált: a város különböző helyszíneire vittünk kortárs irodalmi programokat, belelapoztunk a városba. Az olvasás népszerűsítését, a kortárs magyar irodalom megismertetését és a szerzők bemutatását tartjuk a kezdetektől legfontosabb ügyünknek, és ebben ti az első pillanatoktól támogattok minket, partnerek vagytok: az első Margón párszázan voltunk, két éve, a járvány előtt már 12-13 000-en jöttetek el a programjainkra.

Egyszer vagyunk 10 évesek, ezért szeretnénk veletek ünnepelni! A Margót, a magyar irodalmat és titeket, akik minden évben, ha süt, ha esik, jöttök. A Margó ti is vagytok, köszönjük ezt nektek.

Hajas Tibor 1976-ban elkészítette Öndivatbemutató című kísérleti filmjét, amivel olyan sokszor viccelődtünk a programtervezés időszakában, hogy végül koncepcióvá emeltük: író- és zenészbarátokat hívunk, hogy elbeszéljük, mi is történt itt és velünk ebben a 10 évben.

Ez az esztrád egyszeri és megismételhetetlen lesz, rendhagyó felolvasásokkal, zenével és slammel, azután pedig iszunk a medve bőrére.

Utolsó nap

Június 13., vasárnap

12.00 Kisszínpad

5 éves kortól ajánlott. Várható hossz: 45 perc

Szívünk rajta

Peter Carnavas: Az elefánt

Zenés mesélés és interaktív foglalkozás Kis-Várday Júlia vezetésével

Az elefánt című könyv egy kislányról szól, aki szeretné kiszabadítani az apját a depresszióból. Nagypapája és a legjobb barátja segítségével tervet készít, hogy elűzze az általa Elefántnak nevezett bestiát – és olyan témákkal ismerkedik meg a küzdelem kapcsán, mint a gyász, emlékezet vagy akár az elmúlás. A Bookline Szívünk Rajta programja által ajánlott mű 2018-ban az Év Gyerekkönyve lett Ausztráliában.

„A veszteségről szól, mégis áthatja a remény és az életigenlés” – írja a könyvről Kádár Annamária, s az esemény is e szellemiséget képviseli. A program bábos-zenés történetmeséléssel kezdődik, melyben a könyvet nem ismerő gyerekek is megismerkedhetnek az Elefánt alakjával. Az előadás után interaktív foglalkozás következik, melyben szintén fontos szerepet kapnak a különböző hangszerek.

könyv
15%
11.40 € 9.69 €

14.00 Nagyszínpad

A Jelenkor Kiadóval közös program.

Varró Dániel

Varró Dániel: Akinek az orra pisze

Közreműködik: Kárász Eszter

Öltöztetés, büfiztetés, pelenkázás, fürdetés. Előbújó fogak és taknyos, pisze orrok. A világ felfedezése, testrészeink megismerése vagy a hónapok tanulása. Minden fontos élethelyzetre, bánatos és örömteli pillanatra akad kisbabáknak szóló mondókája Varró Dánielnek, aki maga is gyakorló háromgyerekes apuka. Egy kötetben olvasható minden korszerű vers, amit annak idején az Akinek a lába hatos és az Akinek a foga kijött című könyvekből megismerhettünk. Ebben a javított és gyűjteményes kiadásban több mint 50 mondókából válogathatunk a magunk és kisbabáink kedvére, ünnep- és hétköznapokra.

könyv
15%
10.50 € 8.93 €

16.30 Nagyszínpad

A Jelenkor Kiadóval közös program.

Borbély Szilárd

Borbély Szilárd: Kafka fia

Forgách András és Schein Gábor beszélget
Közreműködik: Kaszás Gergő

A Kafka fia egy befejezetlenül maradt Borbély Szilárd-regény. A szerző hagyatékából származó szöveg, mely kelet-európai apákról és fiúkról szól, mindeddig csak német kiadásban látott napvilágot. A történetek egyik szálán a világhírű író apja, Hermann Kafka nyomába eredünk, egy másik szálon Franz életének „nappali” világa és az írás iránti szenvedély természete tárul fel, a háttérben az apa fenyegető árnyékával, míg egy harmadik narrátor - úgy is mint a könyv szerzője, vagy éppen mint "Kafka fia" - az írásban és Kafka rokon alakjában lel rá a kétségbeesés otthonosságára. Elődök és utódok bonyolult viszonya nem csupán a két Kafka kapcsolatának fiktív és valóságos elemeket vegyítő ábrázolásában mutatkozik meg. Borbély Szilárd epizodikus töredékekből összeszőtt regénye a szerzőtől megszokott sűrített, kifinomult nyelven, erős vonásokkal idézi a kafkai szemléletmód végletes vonásait, az életmű emblematikus motívumait, de az irodalmi származástan és a személyes történet szerteágazó kérdéseit sem kerüli meg.

könyv
Borbély Szilárd: Kafka fia
15%
10.50 € 8.93 €

18.00 Kisszínpad

A Magvető Kiadóval közös program.

Szvoren Edina

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

A szerzővel Kiss Tibor Noé beszélget
Közreműködik: Pelsőczy Réka

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek. A kötet két részből áll: az egyperceseket idéző Ohrwurm-jegyzetekből és hét hosszabb novellából. Mennyi minden adhat okot egy lónak a pánikra? Miért utaznak a vakok a libegőn? Milyen következményekkel jár, ha alacsonyabb házakba költözünk? A novellákból megtudhatjuk azt is, milyen hatással van egy család életére egy a vasfüggönyön túlról hozott videolejátszó, mit lehet tenni, ha egy anyát túlságosan idegesíti a fia haja, vagy hogy mi mindenre használhatók a Képes krónika kemény fedelű kötetei. A Mondatok a csodálkozásról meglepő és lélegzetelállító olvasmány, mint egy sötét tűzijáték.

könyv
Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
15%
10.50 € 8.93 €

20.30 Nagyszínpad

Jegyár: 3 500 Ft
Jegyvásárlás online a varosmajoriszinpad.jegy.hu oldalon.

Rájátszás

RÁJÁTSZÁS

Harmath Artemisszel és Dömötör Andrással Valuska László beszélget
Közreműködik: Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt

2011-ben a Margó Irodalmi Fesztiválon rendeztük meg az első Rájátszást. Az nem volt koncert, hanem zenészek és költők együttműködései, amiből az évek alatt egy rendszeresen koncertező zenekar alakult, ami kiadott két lemezt+könyvet.

A Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó.