A Margó Irodalmi Fesztivál idén is könyvújdonságokkal, beszélgetésekkel és koncertekkel várja a kortárs irodalom rajongóit június 12. és 16. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A legfrissebb megjelenéseket ezúttal is 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a fesztivál ideje alatt a Bookline Buszban, ahol ráadásba minden vásárlás mellé egy helyszínen beváltható kávékupont adunk ajándékba. Sőt, 7000 Ft feletti vásárlás esetén hazaviheted kerémia- vagy bádogbögréink egyikét, 9000 Ft felett pedig tiéd lehet új prémium vászontáskánk!
Az akciós szabályzat itt érhető el

PROGRAMOK

Június 12. Szerda

17:30 | PIM, udvar

Margó Extra: Bérczesi Róbert

Moderátor: Ott Anna

Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. A hiperkarma zenekar frontemberének az élete egy poklokat megjárt, erősen magának való fiatalember története. Nem csupán a kábítószerekkel démoni csatát vívő tehetséges művész élettörténete bontakozik ki, de korrajzot is kapunk. Kiss Lászlóval közösen jegyzett életrajza Én meg az Ének címmel jelent meg.

Bérczesi Róbert

19:00 | PIM, udvar

Tóth Krisztina: Fehér Farkas

A szerzővel Szilasi László beszélget. Közreműködik: Takács Kati

A novellák névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.
A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

20:30 | PIM, udvar

Rájátszás

Közreműködik: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán

A 2011-ben a Margóról indult Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó.

Június 13. Csütörtök

17:00 | PIM, udvar

Szabó Magda: Az őz

Vecsei H. Miklós, Orvos-Tóth Noémi és Juhász Anna beszélgetése

A POKET zsebkönyvek sorozatában jelenik meg Szabó Magda szerelmi háromszögről szóló bosszúregénye, Az őz. A húsz nyelvre lefordított történet főszereplői, Graff Angéla és Encsy Eszter életét nemcsak a közös gyerekkor, de egy férfi is összekapcsolja. Titkok, velünk élő sérelmek, elárult életek.

18:00 | PIM, udvar

Margó Extra: Vekerdy Tamás

Moderátor: Ott Anna

Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. Vekerdy Tamás pszichológus, író, nemzedékek próbálnak gyereket nevelni az iránymutatásai alapján. Legújabb könyvében a válásról ír, a törés gyerekekre gyakorolt hatásáról, a kármentésről

19:00 | PIM, udvar

Bodorland

Bodor Ádámmal Szegő János beszélget. Közreműködik: Szikszai Rémusz

Sinistra és Verhovina, Bogdanski Dolina és Pitvarszk – néhány olyan helyszín Bodor Ádám páratlan epikai univerzumában, ahol már jártunk a műveit olvasva. Honnan jönnek ezek a helyek? Hol lehetnek a különböző térképeken? Mi közük a valóságos földrajzhoz? Hogyan hatnak Bodor Ádámra a tájak és a városok? Hol van otthon az író? A Bodorland című rendezvényen ezekről is kérdezzük majd Bodor Ádámot.
A Magvető Kiadóval közös program.

20:30 | PIM, udvar

Háy Come Beck

Ha Háy János nem író volna, biztosan egy rockzenekar frontembere lenne. Ha Beck Zoli nem a 30Y-t hozza létre, talán író lett volna belőle. És ha nyolc évvel ezelőtt ez a két ember nem találkozott volna egymással, nem hoztak volna létre közös előadást. És ha egy újságíró nem ébreszti fel Háy Jánost egy álmos reggelen, hogy meg- kérdezze tőle, mi a pódiumestjük címe, most nem úgy hívnánk, hogy Háy Come Beck.

Június 14. Péntek

17:30 | PIM, udvar

Margó Extra: Udvaros Dorottya

Moderátor: Ott Anna

Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színpadon már szinte minden nagy szerepet eljátszott, de hogy Molière, Shakespeare vagy Szabó Magda szövegei hogyan alakították életét és szabadidejében mit olvas szívesen, elmondja nekünk.

19:00 | PIM, udvar

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

A szerzővel Mészáros Sándor beszélget

Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Péterfy Gergely a 20. és 21. század Kelet-Európáját mágikus erővel megjelenítő új regénye, egy rendhagyó szerelem lebilincselő története.
A Kalligram Kiadóval közös szervezésben.

20:00 | PIM, Díszterem

Háy János: Kik vagytok ti?

A szerzővel Valuska László beszélget

„Író vagyok, nem akartam más írókat szobornak látni, nem akartam szobrok közt élni. Ki akartam szabadítani őket ebből a fogságból, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Elevenséget akartam, mert az irodalom nem múzeumi tárgy.” Igazi Háy-próza, tele humorral, gondolattal, a valahai életművek teljesen újszerű megközelítésével.
Az Európa Könyvkiadóval közös szervezésben.

20:30 | PIM, udvar

Szendrői Csaba: Mintha muszáj lenne

Zenés kötetbemutató
A szerzővel Babiczky Tibor beszélget Közreműködik: Kovács Zoltán és Tóth András (Elefánt)

A Scolar Live sorozat legújabb kötetében az irodalmi igényű szövegeiről ismert Elefánt zenekar frontemberének, Szendrői Csabának a verseit mutatjuk be: szövegeiben a szomorúság is könnyű egy kicsit, és a vicc mindig nehéz. Éjszakák, beszélgetések, lepkék gombostűre szúrva. Egy okos tekintet és egy okos nyelv találkozása jókor, jó helyen. Könnyed és súlyos.
A Scolar Kiadóval közös szervezésben.

Június 15. Szombat

10:00 | PIM, udvar

David McKee: Elmer, a kockás elefánt

Hallottál már a kockás elefántról? Gyerekprogram és elefántkészítés 2-10 éveseknek

Elmer más, mint a többi elefánt: tarka kockás és mindig vidám. De vajon milyen érzés különbözőnek lenni? És ugyanolyannak? Zenés bábjátékunkon nemcsak erre kaphatják meg a választ 2–10 éves vendégeink, de a mese végén a saját elefántjukat is elkészíthetik!
A programot Kis-Várday Júlia drámapedagógus tartja.
A Szívünk rajta programja.

11:00 | PIM, udvar

Hahó együttes

koncert

Tanulni és tanítani a felnőttek feladata, még szerencse, hogy hiper-szuper, kreatív, barátságos muzsikusok segítenek ebben, akiknek gyakorló apukaként bőven van tapasztalatuk a kis csibészekről. Cuki dalok nem csak cuki gyerkőcöknek.

12:00 | PIM, Lotz-terem

Gróh Ilona: Jöjj ki, napocska!

Utazás a rímek világába - Mondókák és közös éneklés a legkisebbeknek

Zenés, mondókázós foglalkozás, A Jöjj ki, napocska! című könyv alapján. Közösen kitalált történetet mesélünk és játszunk el a gyerekekkel, amiben ismert gyerekdalok és mondókák fognak felcsendülni – új köntösben. Lesz élő zene, bábozás, éneklés, dobolás és sok-sok nevetés. Bölcsődés és óvodás korosztálynak ajánljuk. A programot Kis-Várday Júlia drámapedagógus tartja.
A Szívünk rajta programja.

16:30 | PIM, udvar

Margó Extra: Ónodi Eszter

Moderátor: Ott Anna

Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház tagja. A színpadon kívül számos filmben láthattuk, hangját pedig rádiójátékokban hallhattuk. Utánajárunk, hogy mit ad neki az irodalom, mikor szokott rá az olvasásra, és melyek a kedvenc könyvei.

18:00 | PIM, udvar

Beszélgetés a Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edinával és Krusovszky Dénessel

Moderátor: Gyárfás Dorka

A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották a Budapest Music Centerben.
A Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

19:30 | PIM, udvar

Múzsasirató régi barátokkal

Grecsó Krisztián és Szabó Balázs zenés, verses estje

Dialógusok, találkozások és átfedések egy különleges, alkalmi estén. Húrok és Grecsó-versek, új hang és öreg hangszerek, Grecsó felolvas, mesél és egy kicsit muzsikál, Szabó Balázs zenél, mesél, improvizál és egy kicsit felolvas.

21:00 | PIM, udvar

Minka X Bernáthy

2018 elején debütált Pátkai Rozina Minka-projektje, amely 20. századi magyar költők verseit dolgozza fel elektronikus zenei alapokon. BernáthY Zsiga live act művészként lép fel országszerte, a saját készítésű loopok, groove-ok láncolatának egymásra fűzéséből bontakozik ki az előadás improvizációkkal teli, megismételhetetlen egysége.

Június 16. Vasárnap

11:00 | PIM, udvar

NIOK - Nincs Időm Olvasni Kihívás

Házigazda: Szabados Ágnes

A két és fél éve indult olvasásnépszerűsítő akcióból 17 ezres közösség fejlődött. Havi tematikák, évente legalább 12 elolvasott könyv, online és személyes találkozók. Ez az olvasó család azt bizonyítja, hogy van idő olvasni.

  • 11:00 Skandináv krimi

  • 12:00 D. Tóth Kriszta, a Jöttem, hadd lássalak írója

  • 13:00 Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője

16:00 | PIM, udvar

Margó Extra: Molnár Áron (NOÁR)

Moderátor: Ott Anna

Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. Molnár Áron színész, rapper, a noÁr nevű formáció alapítója. Munkásságával a társadalmat érintő fontos ügyek mellett áll ki, többek között írt dalt a szabad oktatásról vagy a hajléktalanokkal való méltatlan bánásmódról. Hogy mikor jut ideje olvasni, melyik könyvet olvasta a legtöbbször, vagy melyiket hagyta félbe, erről kérdezzük.

17:30 | PIM, udvar

Pajor Tamás: Haladó Magyar - dalversest

A szerzővel Veiszer Alinda beszélget

Pajor Tamás sokáig a rock & roll és a sebesség megszállottja volt, majd a nyolcvanas évek végétől a hit megszállottjaként lett igazán ismert. E kötetben magamagáról is precíz öndefiníciót ad: haladó magyar, aki tovább halad a krisztusi úton, költőként, prédikátorként, dalszerzőként, magyarként és zsidóként is.
Az Európa Könyvkiadóval közös szervezésben.

19:00 | PIM, udvar

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

A szerzővel László Ferenc beszélget Közreműködik: Fodor Tamás

Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.
A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

19:00 | PIM, Lotz-terem

Beszélgetés a Margó díjas Mécs Annával

A szerzővel Valuska László beszélget

A novelláival kipattintotta a gyerekzárat 2018 legjobb első prózakötetének írója, akit családi hagyományokról, kétségekről, írásról, sikerekről és matematikáról kérdezünk. A Gyerekzár szövegeiben esszenciákat akart megmutatni, egymás mellé tenni pár dolgot, amiken keresztül kirajzolódik egy egész élet. Sűrítmények, amelyekben akár egy regény is lehet. Lehetne.

20:30 | PIM udvar

MMAMT

koncert

Az MMAMT Egyedi Péter (Óriás, Rájátszás) szerzői alteregója, amely az egy szál gitáros estekből mára egy nagyzenekaros, fúvósokkal is kiegészülő izgalmas zenei kaland lett. A márciusi lemezbemutatót követően a Margón lesz először hallható a több kortársvers-feldolgozást is tartalmazó műsor